20 september 2021
19:00

Referat: Linero IF - AIF Barrikaden

Startelva: Simon – Milad, Chanon, Simon Wiström (ny spelare), Samuel – Niklas, Gotte, Daniel, Stefan – Bashar och David

Avbytare var Rabih som kom in som höger yttermittfältare efter en knapp halvtimme och spelade i den positionen resten av matchen och Rabia som kom in i pausen och sedan spelade hela andra halvlek, mest som vänster yttermittfältare men också en kortare stund i anfallet.

Vi gjorde en strålande insats mot detta Linero som ligger i toppen och gjorde 10 mål i sin senaste match (och släppte in 6!) men nu behövde två straffar för att i slutminuterna få till ett segermål.

Taktiken var att ligga lågt och försöka kontra om möjligheten gavs men annars ändå försöka hålla bollen inom laget åtminstone korta stunder eftersom vi förväntade oss en våldsam offensiv från våra motståndare och man då för att orka stå emot en hel match behöver lite vila med boll.

Det senare var väl kanske det som det gick sämst med men ändå OK medan taktiken i stort annars genomfördes på ett fantastiskt disciplinerat sätt. Visst märktes det, som vi väl förstod på förhand och utgjorde grunden för vår taktik, att Linero var ett lag med högre potential än vi, i alla fall sett individuellt spelare för spelare men det hjälpte dem inte särskilt mycket när de ständigt fastnade i mitten och tvingades ut mot kanterna och avsluta antingen ur dålig vinkel eller från relativt långt håll mera centralt. De var ju också väldigt skottvilliga och sköt alltid väldigt hårda skott men i första halvlek gick väldigt många utanför och de som gick på mål räddade Simon, ibland tvingad till hörna men dessa hörnor tog han sedan själv säkert hand om.

Trots ett mycket stort bollinnehav var det innan paus synnerligen jämnt när det gäller hetare chanser. I den 9:e min lyckades Linero vid ett av få tillfällen att spela sig till ett friläge efter ett snabbt och bra anfall men Simon kunde rädda det inte speciellt bra avslutet. Vår första riktigt heta målchans kom i den 38:e min när Samuel med en underbar yttersidapassning friställde David vars skott dock också blev av karaktären inte dåligt men heller inte tillräckligt bra för att inte målvakten relativt enkelt kunde rädda.

Övertidsminuten i den första halvleken blev sedan händelserik. Först hade vi kommit till en position nära deras mål och försatt målvakten ur spel men utan att lyckas få in bollen. Sedan kunde de omedelbart efteråt kontra (så många tillfällen till det fick de sannerligen inte i matchen men nu var vi många som tagit oss ovanligt långt upp i banan) så att de kom 3 mot 3, ja nästan 3 mot 2 och med stora ytor att spela på och många valmöjligheter. Ett baklängesmål där sekunder innan signalen för halvtid, och direkt efter att vi missat en klar målchans, hade ju känts otroligt försmädligt men nu hade en av deras spelare den ur vår synpunkt goda smaken att dundra på från onödigt långt håll och vi kunde ut när bollen tog i ribban.

I andra halvleken hade de lite bättre riktning på skotten och jag kan förstås ha missat men antecknade inte ett enda skott utanför målramen på dem i den här halvleken mot sju i första. De hade också lite fler klara chanser än vi. Vår enda kom i den 57:e min då Gotte slog en bara ytterst lite för brant/lång/hård passning mot en fri David som kom någon millisekund för sent till bollen så att deras vaket långt utrusande målvakt vann närkampen mot honom. Hade David bara hunnit peta bollen lite åt sidan hade målet varit tomt och närmsta utespelare typ 30 meter från målet så det hade varit ett gjutet mål i så fall.

Tre minuter Innan denna vår chans fick Linero en ännu bättre chans att ta ledningen när de tilldömdes en straff – en högst rimlig sådan även om den kanske inte var alldeles solklar. När skottet avlossats utgick vi nog alla från att vi nu om någon knapp sekund skulle behöva jaga en kvittering men trots att skottet var både stenhårt och gick ända upp mot krysset blev det inte så eftersom Simon gjorde en fenomenal räddning till hörna. I den 63:e min hade Linero ännu en riktigt bra möjlighet när de för väl enda gången under matchen hade försatt Simon ur spel och bollen var på väg in nere vid stolproten men Milad kom flygande från ingenstans och kunde glida ut bollen till hörna.

Sedan vidtog en period när det nästan inte förekom ens några halvchanser. Linero fortsatte att skapa hörnor som Simon också fortsatte att plocka ner. Det som var anmärkningsvärt under hela matchen, men som nu nådde synnerligen osedvanliga höjder, var vårt blockande av skott. Det får förstås delvis ses som tur men samtidigt underlättades av allas offervilja och vilja och förmåga att ligga rätt och gröta till det för motståndarna i mitten.

När Lineros unga lag som säkert var inställda på en rätt enkel match att vinna inte fick hål på oss syntes en, om än liten så dock, uppgivenhet och frustration över att inte få hål på oss trots sitt fortsatt överlägsna bollinnehav. Man tog lite färre löpningar och hade lite långsammare bolltempo. Det kändes därför trist att de i den 83:e min tilldömdes ytterligare en straff och den här gången en synnerligen tveksam, för att inte säga helt felaktig sådan. Den här gången gjorde straffskytten – vet inte om det var densamma – precis tvärtom jämfört med den förra straffen. Den förra satt alltså uppe i Sinom vänstra kryss medan den här slogs stenhårt längs marken mot Simon högra hörn och den här gången fick Simon se bollen gå in precis nere vid sin högra stolprot (gick rent av stolpe-in?)

Nu blev det för första gången under matchen ren hawaii. Vi satsade förstås nästan allt framåt men fick trots detta inte till något farligt läge alls. Däremot fick Linero ganska naturligt en del sådana och nu förekom det två straffistuationer där den ena kändes som solklar straff och även den andra som rimligare än den de gjorde mål på men nu tyckte kanske domaren att det fick vara nog med straffar för idag och friade vid båda tillfällena.

På övertid fick Linero en chans att göra sitt första, och då förstås också med all säkerhet sista, spelmål när de kom 3 spelare mot Simon i målet men där en Linerospelare gjorde ett såväl dåligt val som ett dåligt utförande när han sköt ett skott som Simon relativt enkelt räddade.

Deras seger var naturligtvis ytterst rättvis och klart i underkant sett till bollinnehavet men vi var ju den här gången inte i den sedvanliga bemärkelsen ute efter någon rättvis poäng utan rätt och slätt efter en poäng (gärna tre förstås:):).

Vi gjorde en heroisk kämpainsats. Nästan ingen får underkänt och de flesta var jättebra. Det är kanske därför onödigt att peka ut någon av utespelarna specifikt, men Chanons insats var så helt prickfri trots att han, precis som hela försvaret, hade väldigt mycket att stå i att det helt enkelt bara måste nämnas. Sedan var ju Simon som väl framgått av ovanstående också riktigt bra.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 1-14 Avslut på mål: 9-15 Avslut utanför: 0-7